Корисні поради

Просіла міжкімнатна дверь – що робити, як відрегулювати

Причина провисання міжкімнатних дверей криється в особливостях її несправності, яку доведеться виявити, перш ніж приступати до ремонту. В результаті тривалої експлуатації нерідко виникає крен полотна в сторону дверної ручки.

Погано прилегла і бовтається двері може здаватися явищем з категорії естетичних. Двері мимовільно закриваються або відкривається, дряпає підлогу, погіршується її шумоізоляція. Якщо у вас просіла міжкімнатні двері, і що робити – ви не знаєте, не варто впадати у відчай. Кілька практичних порад допоможуть вирішити вам цю проблему.

Зрозуміло, краще доручити подібне питання фахівцям відповідного профілю. Вони оперативно розберуться в особливостях провисання, і в тому, як раціональніше впоратися з недоліками. У відносно простих же ситуаціях спершу слід розглянути можливі варіанти ремонту.

Причини просідання двері

Після деякого часу власники квартир починають помічати, що двері провисла, і раз у раз повторюються докучливі скрипи. Не варто відразу звинувачувати монтажників або підозрювати, що двері виготовлені з неякісних матеріалів. Існує ймовірність того, що причиною є зовнішні фактори, а також некоректна експлуатація або неграмотний догляд за дверима.

Іноді причиною стає спотворення конструкції короба, вихід з ладу дверних петель, а також вага двері, непропорційно великий по відношенню до кріплення. Що стосується останнього випадку, то він поширений серед особливо важких дверей з масиву. Але іноді вага збільшується за рахунок великих декорацій. Незалежно від безлічі причин, необхідно виділити основний фактор і спосіб усунення проблеми.

Дверні петлі

Одним з кроків є перевірка роботи дверних петель. Виконати її можна без залучення спеціальних інструментів. Варто уважно придивитися до петель: якщо вони відстають від дверного короба, розхитуються, то цього не можна залишати на самоплив.

На цей випадок існує кілька нескладних варіантів ремонту:

  1. Підтягнути шурупи, озброївшись викруткою: вони повинні міцно увійти в короб. Якщо такий захід не вплинула на стан двері, тоді слід переходити до більш складних методів.
  2. Перевірити гнізда шурупів. З цією метою доведеться знімати петлі. Як зрозуміти, що гнізда надмірно об’ємні для шурупів? Потрібно придивитися до шурупів, як саме вони закріплені в отворах: якщо виглядають “плаваючими”, вихід в тому, щоб вставити в них дерев’яні кілочки, сірники або інші підручні засоби схожого матеріалу, попередньо змастивши деталі маслом. Потім довші шурупи щільно закрутити в наявні отвори.
  3. Якщо і після такої роботи просіла двері нагадає про себе, тоді слід приступити до третього варіанту рішення: перевстановлення петель.

Ще один спосіб вирішення проблеми полягає в тому, щоб замінити зношені петлі на нові. Після цієї операції двері можна з задоволенням використовувати, як нову.

Похилений короб

Деформація короба – одна з найпоширеніших причин просевшей двері. Іноді досить перенести кріплення верхньої петлі трохи вище, а нижнього – трохи нижче. Такими діями вийде зменшити і нормалізувати кут прогину конструкції.

Однак, на думку багатьох, в такому випадку тільки перевстановлення короба здатна допомогти. Процедура передбачає відповідну оплату, а виконання послуги повинно здійснюватися виключно фахівцями. У нормі між полотном і коробом присутній функціональний зазор. Перекіс виявляється із застосуванням будівельного схилу і в результаті вимірювання сторін коробки. Істотне спотворення геометрії коробки вимагає абсолютної перевстановлення всієї конструкції.

Існує ряд випадків, коли вирішення проблеми можливе без перевстановлення короба. В першу чергу варто спробувати зробити підтяжку або заміну петель. Потім необхідно відрегулювати положення полотна двері. Якщо такий підхід не допоможе, тоді дверний короб доведеться зняти, замінивши його новим.

Якість двері

У ряді випадків для того, щоб розібратися, що робити з провисання, необхідно звернути увагу на інтервал часу, в який воно проявилося. Якщо негативні фактори дають про себе знати безпосередньо після установки нового полотна, то причиною може бути маса самого виробу.

Рішення полягає в тому, щоб встановити кілька додаткових петель. З їх допомогою навантаження перерозподілиться більш рівномірно.

Сезонний вплив

Іноді на стані двері позначаються сезонні особливості. Якщо вологість атмосфери підвищена, а поверхню виробу не була належним чином опрацьована вологовідштовхувальними засобами, то в процесі руху двері може спостерігатися човгання полотна по підлозі або його нещільне прилягання до короба. Цю проблему можливо вирішити способом просушування полотна і деталей дверного короба. Надалі потрібно подбати про оптимальні умови мікроклімату в приміщенні, що стосується температури і вологості.

При установці дверей в зимовий сезон спершу слід почекати певний час, щоб полотно адаптувалося до умов приміщення.

Варіанти, перераховані вище, підходять для виробів з дерева. Якщо ж несправність стосується металевих дверей, то для усунення неприємності необхідно виконати підтяжку петель. Таким чином можливо відрегулювати рівень і щільність прилягання двері.

Просіла міжкімнатні двері – не причина для її негайної заміни. Для початку слід застосувати всі описані вище способи ремонту. Якщо налагодити роботу двері не вдається самостійно, слід замовити послугу у фахівців.

Приступати до кардинальних заходів рекомендується тільки отримавши консультацію і допомогу професіонала. В іншому випадку завжди можна замовити нові двері в нашій компанії: з моделями, які ми пропонуємо, не доведеться стикатися з подібними проблемами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *