Регулювання (установка) дотягувачів для дверей

Подовжити правильне функціонування ходу міжкімнатних та вхідних дверей можна при допомозі додаткових елементів - дотягувачів. Ці недорогі та прості механізми  забезпечують плавне закривання та відкривання, а отже, зберігають цілісність дверної коробки та справність фурнітури на довгий час.

В даній статті Ви дізнаєтесь про:

  • правила вибору дотягувального механізму згідно його видів та схеми дії
  • як правильно встановити дотягувач на двері
  • як відрегулювати дотягувач дверей самостійно

Перш ніж приступити до рекомендацій по установці, варто розглянути види дверних “помічників”.

Види дотягувачів

За місцем кріплення та схемою роботи, дотягувач на вхідні двері буває:

  • верхнім (за способом передачі енергії бувають колінний та слайдовий)
  • нижнім або підлоговим (монтуються в підлогу та діють як додаткова точка опори)
  • прихованим

Верхній - найпопулярніший за ціною, легкістю монтажу та надійністю (буде розглянутий детальніше далі). Підлоговий обирають, якщо на першому місці стоїть дизайн інтер'єру та його естетичність. Цей тип проектується заздалегідь на етапі планування ремонту, оскільки його неможливо встановити на готові двері на петлях. Такий механізм є готовою системою, під яку виготовляється дверне полотно (максимальна вага 300 кг). Одна частина виробу встановлюється в заглиблення на підлозі, друга - на стелі. Не передбачено встановлення коробки. Акутально для торгових центрів. Вдома досить складно зробити це власноруч без попередніх навичок та необхідних інструментів. Прихований - монтується в полотно міжкімнатних чи вхідних дверей та ідеально підходить при потребі збереження загального естетичного вигляду.

Також існує класифікація (стандарт EN 1154) на 7 підвидів, відповідно до ваги та габаритів коробки. До першої групи входять механізми, призначені для легких міжкімнатних, до останньої - для металевих вхідних конструкцій. Згідно поділу, варіюється вартість та сам механізм передачі обертового моменту пристрою:
  • важільний або рамний - найнадійніший та довговічний, завдяки двом сполученим осям. Простий в установці, кріпиться на раму. Мінус - знаходячись на дверях в легкодоступному місці, наприклад, в під'їзді, магазинах, може стати жертвою вандалів;
  • рейковий з шиною ковзання (вимагає більше зусиль при відкриванні, ніж попередній);
Обладнання пластикових чи металевих виробів даною системою є обов'язковим моментом, коли йдеться про евакуаційний (запасний) вихід з приміщення: щільне прилягання дверей до рами локалізує та зводить до нуля поширення вогню чи диму.

Дотягувачі дверей: правила вибору

При виборі необхідного механізму, врахуйте наступні рекомендації:

  • тип (клас) пристрою залежить від маси наявного полотна. Встановивши механізм, призначений для пластикових дверей, на металеві, Ви значно вкоротите йому віку; а якщо навпаки - то потрібно буде прикладати додаткові зусилля для відкривання пластикової стулки;
  • установка дотягувача дверей не вважається доцільною, якщо ширина полотна є більшою, ніж 1,6 м;
  • при встановленні механізму на великі чи важкі металеві конструкції, передбачено монтаж двох виробів одночасно;
  • деякі пристрої обладнані функцією фіксації у відкритому стані. До інших додаткових функцій належать: BC (Back Check), береже від ударів об стіну при сильних поривах вітру чи різкому відкриванні, DA/DC (Delay Action), затримує закривання до 30 секунд, HOLD OPEN – фіксує відкрите положення., «термозаслонка» дозволяє олії в механізмі витримувати великі перепади температур без додаткового регулювання.

Загальна вартість виробу та ціна його встановлення залежить від самого механізму, його класу та наявності додаткових функцій.

Алгоритм установки дверного дотягувача

Установка дотягувача дверей може здійснюватись своїми руками в окремих випадках.  

Оскільки підлогові та приховані механізми при встановленні вимагають попередніх навичок, то монтаж дотягувача дверей накладного типу (важільний чи рейковий) - цілком можна зробити самостійно.

Зверніть увагу, елементи кріплення, що йдуть в комплекті, краще докупити самостійно. Покрокова інструкція по установці дотягувача, що є наявною в комплекті вибраної моделі, дає чіткі рекомендації по монтажу, що супроводжуються зображенями:

  • прикладіть готовий механізм до полотна (робочий механізм) та коробки (важіль);
  • помітьте місця для кріплення;
  • виберіть насадку дриля діаметром, відповідним до діаметру кріпильних елементів;
  • кріпимо елементи важеля до рами полотна та лиштви (одвірка) саморізами;
  • з’єднуємо елементи так, щоб коліно важеля знаходилось під кутом в 90°С, при потребі - коригуємо.

Якщо дотягувальну систему встановлено правильно, автоматично спрацьовує регулювальна функція швидкості закривання та затримка відкривання, тощо. Не варто викручувати гвинти, це може призвести до витоку масла.

!!! Важливо: Від способу відкривання дверей - “на себе” чи “від себе” залежить спосіб кріплення пристрою. Так, у випадку відкривання “на себе”, пристрій монтується на полотно, а важіль - на одвірок; “від себе” - важіль на полотні, а основна частина - на одвірку (коробці).

Регулювання дотягувача дверей

Регулювання дотягувача дверей відбувається в наступних випадках:

  • механізм призводить до “хлопання” дверей (дана проблема не є дуже відчутною, оскільки вібрації не сильні, але з часом це може призвести до неполадок в роботі дверної фурнітури, чи просто негативного впливу на монтажні шви);
  • механізм не дотягує. Тут можуть бути кілька причин, основні з яких стосуються провисання самої стулки. Тоді, потрібно спочатку регулювати та відцентровувати полотно;
  • що пів року можна регулювати швидкість закривання дверей: взимку - швидше, влітку - повільніше. Так, можна зберігати тепло або провітрювати приміщення відповідно.

Покрокова настройка дотягувача дверей здійснюється відповідно до інструкції, що додається до кожної моделі. Оскільки їх видів є багато, а процес регулювання нескладний, немає необхідності наводити кожен приклад. 

Тепер Вам не потрібно докладати зусиль для притримування важких чи притискання легких конструкцій, витрачати час на захлопування дверей чи перевірки, наскільки щільно вони закриті. Лише відрегулюйте необхідну швидкість та насолоджуйтесь власним часом.

Наші переваги

Досвід роботи понад 6 років

Ми розуміємося на якісних дверях та підлогових покриттях, а широкий всебічний досвід роботи на ринку дозволяє пропонувати покупцям тільки якісну продукцію.

Виїзд замірника

Професійний обмір дверних прорізів дозволить не помилитися з габаритами придбаної продукції, а також виконати монтаж максимально швидко та якісно.

Доставка

Завдяки доставці покупка дверей та підлогових покриттів стає найбільш комфортної та вигідною. Вона можлива не тільки у Львові та Тернополі, а й в обласних населених пунктах.

Кваліфіковані співробітники

Компанія «Misto-dverey» - це команда досвідчених професіоналів своєї справи, які готові надати допомогу клієнтам на всіх етапах співпраці: від підбору продукції та виконання замірів до монтажних робіт.

Великий асортимент

У каталозі магазина представлений широкий вибір вхідних та міжкімнатних дверей різного типу, а також ламінат і паркетна дошка для житлових, офісних та інших приміщень. Асортимент регулярно поповнюється цікавими новинками.

Високоякісна продукція

Ми пропонуємо тільки надійну й довговічну продукцію, що виготовляється з високоякісних матеріалів в повній відповідності з нормами та вимогами європейського рівня.
➤ Які переваги онлайн-магазину дверей?

Співробітники інтернет-гіпермаркету «Місто Дверей та Підлоги» пропонують покупцям кращі умови співпраці:

  • величезний вибір дверей від провідних світових брендів;
  • висока якість, підтверджене сертифікатами;
  • індивідуальний підхід до кожного покупця;
  • доступна вартість;
  • штат співробітників з професіоналів своєї справи;
  • виконання монтажу будь-якої складності;
  • доставка продукції по всій Україні.

За чотири роки існування ми отримали безліч позитивних відгуків від задоволених клієнтів і по праву пишаємося своєю роботою.

➤ Як здійснюється доставка дверей по всій території України?

Двері доставляють в будь-який населений пункт України кур'єрською службою до дверей. Єдине, що потрібно від покупця, це зайти в інтернет-магазин і вибрати модель. Виріб пакується в захисну плівку, яка захищає поверхню конструкції від деформації, подряпин, тріщин.

Доставка здійснюється в зручний для клієнта час. Будь-які питання щодо покупки, приїзду кур'єрської компанії можна задати консультанту. Вартість послуги залежить від конкретного пункту, куди здійснюється транспортування, чи буде проводитися монтаж фахівцями компанії чи ні.

➤ Як проводиться монтаж дверей?

Установка дверей здійснюється за наступною схемою:

  • Підготовка дверного отвору. Демонтується полотно, наличники і коробку.
  • Проведення вимірів. Від короба до отвору зазор дорівнює 10-15, а від полотна до статі - 10 мм. Якщо він більше, використовують брус, а менше - перфоратор.
  • Установка короба. Його вирівнюють по горизонталі і вертикалі, використовуючи напрямні.
  • Навішують полотно. Конкретний порядок робіт залежить від того, який тип петель використовують.
  • Фіксація блоку. Зазори заповнюють монтажною піною, надлишки якої видаляють.

Монтаж займає від 1 і до 3 годин.

➤ Чи можна забрати двері самостійно?

Інтернет-магазин «Місто дверей» здійснює доставку дверей кур'єром, але можливий самовивіз. Це обов'язково необхідно вказувати при оформленні замовлення. Всі представлені в каталозі моделі дверей є в наявності. Залишається тільки приїхати і забрати обраний товар.

Вибираючи самовивезення, слід враховувати розміри дверного полотно. Воно повинно міститися на машині. Важливо розуміти, поверхню виробу повинна бути захищена від механічних пошкоджень. Особливо, якщо дорога до місця призначення буде нерівною. Двері потрібно надійно зафіксувати, щоб вона не ушкодилася.

Заявка на безкоштовний виклик замірника прийнята
Найближчим часом вам зателефонують.
Заявка на передзвін залишена
Найближчим часом вам зателефонують.
Ваше замовлення прийнято!
Вам перетелефонують протягом 30 хв.
Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердіть
Для того, що б додати товар в список бажань, що Вам потрібно